You are here::
 
 

Kardamon

Kardamon

Kardamon- Jest to roślina z rodziny imbirowatych. Występuje w Azji Południowo- Wschodniej. Nasiona kardamonu to popularna przyprawa, jedna z najdroższych. Używa się ją w domu jak też w przemyśle spożywczym i alkoholowym. Stosowany jest też do produkcji kosmetyków. Nasiona charakteryzują się kamforowym zapachem i ostrym smakiem. W sprzedaży są zielone jak i czarne torebki z nasionami kardamonu. Podczas gotowania możemy zastosować torebki w całości, a po ugotowaniu je usunąć albo nasiona, które się miele lub drobno rozciera w moździeży. Jeśli chcemy mięć bardzo aromatyczny proszek z kardamonu należy uprażyć na patelni zielone torebki, po czym je rozłupać a nasiona rozetrzeć w moździeży. Kardamon doskonale nadaje się do zup, sosów, naleśników, słodkich ciast smażonych, potraw z mięs i ryb, cielęcego risotto, gulaszu wołowego, pasztetów oraz mięsa z rusztu.
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.