SAŁATKA JESIENNA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- - po 1 kg kalafiorów, ogórków kwaszonych, pomidorów, cebuli, papryki kolorowej, marchwi i cukinii
- - 5 litrów i 6 łyżek wody
- - 5 łyżek cukru
- - 3 łyżki kwasku cytrynowego
- - czosnek
- - kminek
- - pieprz czarny
- - ziele angielskie
- - sól
Sposób przygotowania/kroki
Paprykę, kalafior i pomidory należy wrzucić całe do wrzątku, po czym obgotować je przez 2 minuty, zanurzyć w zimnej wodzie i odsączyć. Podzielić kalafior na różyczki, pomidory bez skórki pokroić w ósemki, paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w paski. Cukinię i marchew obraną i pokrojoną w plasterki, wrzucić do wrzątku, w którym poprzednio gotowały się warzywa. Gotować 2 min.Następnie zanurzyć w zimnej wodzie, po czym odsączyć. Cebulę obraną pokroić w plasterki, sparzyć wrzącym wywarem z gotowanych warzyw.Ogórki kwaszone pokroic w plasterki. Przygotować zalewę. Zagotować 5 litrów wody z cukrem oraz solą, dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 6 łyżkach wody. Słoiki napełnić zalewą do 1/3 ich wysokości i układać przygotowane warzywa. Obrany czosnek posiekać i dodać do słoików z pozostałymi przyprawami. Gdy zajdzie potrzeba należy dopełnić słoiki zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 80 st.C.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu