You are here::
 
 

Bazylia

Bazylia

Bazylia- Bazylię europejską rozróżnia się na dwie odmiany. Odmiana wielkolistna oraz odmiana drobnolistna o intensywniejszym aromacie. Bazylię sprzedaje się głównie w małych doniczkach. Jeśli chcemy długo zbierać listki, należy zawsze odrywać całe gałązki powyżej dolnych liści bocznych, Takie odrywanie listków pozwoli na to, że roślina będzie mogła odrastać. Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela,

Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu.
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.