You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZUPA ZE SZPARAGÓW
recipe image ZUPA ZE SZPARAGÓW
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • pół kg białych szparagów,
  • ćwierć l mleka,
  • 125 ml wina białego wytrawnego,
  • 125 g kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 świeże żółtko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 stołowa łyżka mąki,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 stołowa łyżka masła,
  • 1 pęczek wodnej rukwi,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i obierz szparagi, z których następnie usuń zdrewniałe części. Odetnij główki, a pędy pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Zagotuj pół litra wody z cukrem i solą. Ugotuj w niej główki szparagów, około 4 minut, po czym je wyjmij. Następnie w wywarze tym ugotuj kawałki szparagów, około 14 minut, potem zmiksuj i przetrzyj przez sito o sporych oczkach. Z mąki i masła zrób zasmażkę, do której po trochu dolewaj mleka, wywaru ze szparagami i wino. Tak przygotowaną zupę gotuj około 10 minut pod przykryciem. Na koniec żółtko roztrzep ze śmietaną i wymieszaj z zupą, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Główki szparagów ogrzej w zupie, a na wierzch posyp rukwią.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.