ZUPA ZE SZPARAGÓW
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- pół kg białych szparagów,
- ćwierć l mleka,
- 125 ml wina białego wytrawnego,
- 125 g kwaśnej gęstej śmietany,
- 1 świeże żółtko,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 stołowa łyżka mąki,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 stołowa łyżka masła,
- 1 pęczek wodnej rukwi,
- starta gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i obierz szparagi, z których następnie usuń zdrewniałe części. Odetnij główki, a pędy pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Zagotuj pół litra wody z cukrem i solą. Ugotuj w niej główki szparagów, około 4 minut, po czym je wyjmij. Następnie w wywarze tym ugotuj kawałki szparagów, około 14 minut, potem zmiksuj i przetrzyj przez sito o sporych oczkach. Z mąki i masła zrób zasmażkę, do której po trochu dolewaj mleka, wywaru ze szparagami i wino. Tak przygotowaną zupę gotuj około 10 minut pod przykryciem. Na koniec żółtko roztrzep ze śmietaną i wymieszaj z zupą, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Główki szparagów ogrzej w zupie, a na wierzch posyp rukwią.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu