You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZIEMNIACZANE PĄCZKI
recipe image ZIEMNIACZANE PĄCZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 10 dag margaryny,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 1 porcja proszku do pieczenia (bez cukru),
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek, bazylia),
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę zetrzyj na tarce. Ziemniaki i marchewki przepuść przez maszynkę. Następnie wymieszaj z żółtkami, cebulą, śmietaną, margaryną oraz mąką z proszkiem do pieczenia oraz zieleniną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszaj z masą ziemniaczaną. Masa powinna mieć gęstość ciasta drożdżowego. Natłuszczoną łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor, jak pączki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.