ZIEMNIACZANE PĄCZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 10 dag margaryny,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 ugotowane marchewki,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 1 porcja proszku do pieczenia (bez cukru),
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek, bazylia),
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę zetrzyj na tarce. Ziemniaki i marchewki przepuść przez maszynkę. Następnie wymieszaj z żółtkami, cebulą, śmietaną, margaryną oraz mąką z proszkiem do pieczenia oraz zieleniną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszaj z masą ziemniaczaną. Masa powinna mieć gęstość ciasta drożdżowego. Natłuszczoną łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor, jak pączki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu