ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- soczewica (ok. 1 szklanki)
- 2 l. bulionu warzywnego lub 2 kostki rosołowe warzywne rozpuszczone w wodzie
- marchewka
- cebula
- pół selera
- ziołowy serek topiony
- chilli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Zagotować wodę z kostkami warzywnymi lub bulion, dodać soczewicę. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 20 min. Doprawić solą, pieprzem lub chilli, pod koniec dodać serek topiony dokładnie wymieszany (rozpuszczony) z odrobiną wywaru. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu