ZUPA Z MLEKA KOKOSOWEGO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 400 ml bulionu z kurczaka,
- 120 g fileta z kurczaka,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki stołowe sosu rybnego,
- starta skórka z 1 limonki,
- wyciśnięty sok z limonki,
- 4 liście z limonki Kaffir
- 1 łyżka stołowa posiekanej trawy cytrynowej,
- 1 małe zielone tajskie chili (posiekać),
- kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj pierś z kurczaka i pokrój w paski. Ugotuj rosół w garnku, potem dodaj trawę cytrynową oraz sok i skórkę z limonki, następnie dodaj sos rybny oraz pastę curry. Wszystko ponownie zagotuj, wlej mleko kokosowe oraz dołącz kurczaka i znów zagotuj, utrzymując taki stan przez około 2 minuty. Zupę posyp kolendrą do dekoracji.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu