ZUPA Z JAGNIĘCINĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- 50 dag jagnięciny bez kości,
- 4 papryki,
- 1,5 l rosołu,
- pół szklanki białego wina,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 dag kremówki,
- pęczek bazylii i pietruszki,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- pieprz cayenne, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso, czosnek oraz cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Następnie zalej rosołem oraz winem, zagotuj i duś przez pół godziny pod przykryciem. W tym czasie pokrój w kostkę paprykę, posiekaj zieleninę i połowę dodaj razem z papryką do zupy, gotuj jeszcze przez kwadrans. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i posyp resztą ziół.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu