ZUPA Z DYNI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- pół kg dyni,
- 150 g ziemniaków,
- 2 stołowe łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 stołowe łyżki pestek z dyni,
- ćwierć l bulionu mięsnego,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni,
- 2 gałązki kopru,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku umyj dynię, po czym usuń z niej pestki oraz części włókniste. Następnie obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki. Potem cebulę i ziemniaki obierz, i pokrój w kosteczkę. Następnie rozgrzej masło, na ktorym podsmaż dynię wraz z cebulą, dodaj bulion i ziemniaki. Całość dopraw pieprzem oraz solą i gotuj około 25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W tym czasie upraż na patelni bez tłuszczu pestki, śmietanę utrzyj na gładko, koperek posiekaj. Następnie zmiksuj zupę, do której dodaj półtorej łyżki śmietany, sok cytrynowy, koperek oraz dopraw wszystko pieprzem i solą. Gdy zupę rozlejesz do talerzy udekoruj ją kroplami oleju, śmietany oraz pestkami z dyni.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu