ZUPA WARZYWNA Z CZARNEJ FASOLI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 500g czarnej fasoli, najlepiej suchej
- 2 marchewki
- 4 plastry boczku
- 1 cebula
- 1 goździk
- 1 czosnek wyciśnięty lub drobno posiekany
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 6 plasterków cytryny
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 1 puszke (małą) kukurydzy
- 1 paprykę
- puszka pomidorów
- olej do smażenia sól
Sposób przygotowania/kroki
Fasole moczyć w przegotowanej wodzie przez ok. 8h aż spęcznieje. Następnie odcedzić i gotować w nowej wodzie przez ok. 10 minut, po czym pod przykryciem nie soląc gotować ok. 50 -60 minut. Zrobić z ugotowanej fasoli wraz z 600 ml wody puree (czyli zmiksować). Usmażyć pokrojony boczek, podmsażyć cebulę, pokrojoną marchewkę, czosnek i paprykę, jak cebula zmięknie dodać zmiksowaną fasolę i zmiksowane pomidory, dolać 600 ml wody, przyprawić solą i oregano. Gotować ok. 10 minut. Jeżeli zupa za bardzo zgęstniała dolać wody. Podawać z łyżką śmietany i plasterkiem cytryny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu