You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZUPA SOLANKA
recipe image ZUPA SOLANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 2 l. lekkiego rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • 3 parówki cielęce lub drobiowe
  • ćwiartka pieczonego kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka oliwek zielonych bez pestek
  • łyżka kaparów
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżka masła
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać przecier oraz obrane i pokrojone ogórki kiszone. Podlać odrobiną rosołu i dusić parę minut. Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę, parówki w plasterki. Do rosołu włożyć duszone warzywa, mięso, parówki, opłukane kapary, oliwki przekrojone na pół i przyprawy. Gotować ok. 10 min. Na koniec dodać śmietanę rozprowadzoną wywarem i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na końcu posypać posiekaną natką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.