ZUPA SOLANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 2 l. lekkiego rosołu z kurczaka (może być z kostki)
- 3 parówki cielęce lub drobiowe
- ćwiartka pieczonego kurczaka
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ogórki kiszone
- kilka oliwek zielonych bez pestek
- łyżka kaparów
- pół szklanki śmietany 18%
- łyżka masła
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać przecier oraz obrane i pokrojone ogórki kiszone. Podlać odrobiną rosołu i dusić parę minut. Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę, parówki w plasterki. Do rosołu włożyć duszone warzywa, mięso, parówki, opłukane kapary, oliwki przekrojone na pół i przyprawy. Gotować ok. 10 min. Na koniec dodać śmietanę rozprowadzoną wywarem i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na końcu posypać posiekaną natką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu