ZUPA PO SZWAJCARSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1,5 szklanki zimnego mleka,
- 10 dag stratego żółtego sera typu gouda,
- 1 litr wody,
- ząbek czosnku,
- 5 dag mąki,
- 5 dag masła,
- gałka muszkatołowa,
- chleb żytni na grzanki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj zasmażkę, stopniowo dodawaj zimnej wody, mieszaj dokładnie by nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj czosnek i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, po czym przepuść przez sito, by pozbyć się czosnku. Dodaj ser, który wcześniej wymieszaj z mlekiem. Na koniec doprowadź zupę do wrzenia i dopraw. Na oddzielnym talerzy podawaj grzanki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu