ZUPA NIEMIEC POŁUDNIOWYCH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 l wywaru warzywnego mocnego,
- 150 g ziół rosnących dziko takich jak:
- mniszek lekarski, kwiaty bądź liście stokrotki,
- rukiew wodna, pokrzywa, szczaw, krwawnik; lub trybuli,
- 125 g śmietany,
- 3 stołowe łyżki mąki,
- 5 stołowych łyżek masła,
- 2 czerstwe kajzerki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw zajmij się ziołami, które umyj i odsącz. Następnie w rondelku z 3 łyżek masła i mąki zrób zasmażkę, wlej bulion i gotuj około 10 minut. Do zupy dodaj dzikie zioła bądź trybulę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zagotuj, po czym zmiksuj blenderem. Kajzerki pokrój w kostkę, a pozostałe masło rozgrzej i przysmaż grzanki, które wrzuć na talerze i zalej zupą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu