ZUPA KASZTANOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 20 wodnych kasztanów z puszki,
- 8 grzybów mun pokrojonych w paski,
- pół kostki pokrojonego w kostkę, wędzonego tofu,
- 2 szklaki drobiowego bulionu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszanej z dwoma łyżkami wody,
- 1 seler, pokrojony w niewielkie paski,
- 1 łyżka stołowa octu winnego, ciemnego,
- 1 stołowa łyżka oleju sojowego,
- 1 stołowa łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru ciemnego trzcinowego.
Sposób przygotowania/kroki
Wlej olej do garnka, podgrzej go dodając cukier, podsmaż. Następnie wlej do garnka bulion, ocet oraz sos sojowy, a potem dodaj tofu, grzyby oraz kasztany, po czym całość doprowadź do wrzenia i dołącz pora. Następnie powoli wlej mąkę z wodą i gotuj dotąd, aż lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu