ZUPA JARZYNOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag ziemniaków,
- 1 duża biała rzodkiew (30 dag),
- 1 kubek naturalnego jogurtu,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- pół puszki konserwowego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 łyżka przesianej pszennej mąki,
- 1 łyżeczka vegeta,
- duża garść posiekanej zieleniny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Następnie cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobno. Na jednej łyżce tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę, a gdy jarzyny zmiękną, dodaj czosnek, zalej czterema szklankami wody z dodatkiem przyprawy i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut. Następnie obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Potem obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, po czym wrzuć do zupy, razem z rzodkwią i gotuj do miękkości. Z margaryny i mąki ulep kulkę i wrzuć do zupy, dodaj groszek, zieleninę i raz jeszcze zagotuj. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu