You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZUPA JARZYNOWA 2
recipe image ZUPA JARZYNOWA 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 125 g groszku,
  • 1 kalafior,
  • 125 g marchewki,
  • 5 rzodkiewek,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 g szpinaku,
  • 200 g krewetek gotowanych,
  • 2 żółtka,
  • masło,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • koperek.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj i obierz warzywa. Następnie marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, rzodkiewki na pół, fasolkę na kawałki, a kalafior podziel na różyczki. Teraz zagotuj 2 litry wody z łyżką cukru i dwiema łyżeczkami soli, po czym włóż do garnka warzywa z wyjątkiem szpinaku. Gotuj 8 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez pięć minut, wywar przecedź. Na patelni roztop 3 łyżki masła, dodaj 3 łyżki mąki, wlej mleko, po czym całość wlej do wywaru. Potem 3 łyżki wywaru, żółtka oraz śmietanę wymieszaj i dołącz do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem. Na koniec włóż z powrotem do zupy warzywa wraz z krewetkami, podgrzej ją, lecz nie gotuj i posyp koperkiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.