ZUPA JARZYNOWA 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 200 g fasolki szparagowej,
- 125 g groszku,
- 1 kalafior,
- 125 g marchewki,
- 5 rzodkiewek,
- 3 ziemniaki,
- 125 g szpinaku,
- 200 g krewetek gotowanych,
- 2 żółtka,
- masło,
- pół szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- cukier,
- koperek.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj i obierz warzywa. Następnie marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, rzodkiewki na pół, fasolkę na kawałki, a kalafior podziel na różyczki. Teraz zagotuj 2 litry wody z łyżką cukru i dwiema łyżeczkami soli, po czym włóż do garnka warzywa z wyjątkiem szpinaku. Gotuj 8 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez pięć minut, wywar przecedź. Na patelni roztop 3 łyżki masła, dodaj 3 łyżki mąki, wlej mleko, po czym całość wlej do wywaru. Potem 3 łyżki wywaru, żółtka oraz śmietanę wymieszaj i dołącz do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem. Na koniec włóż z powrotem do zupy warzywa wraz z krewetkami, podgrzej ją, lecz nie gotuj i posyp koperkiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu