ZIEMNIAKI Z WOŁOWINĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 800 g ugotowanych zmieniaków,
- 300 g ugotowanej wołowiny,
- 150 g pomidorów koktajlowych,
- 2 cebule,
- 100 g wędzonego boczku w plastrach,
- słodka, sproszkowana papryka,
- 2 łyżki stołowe masła,
- 2 łyżeczki liści majeranku, świeżych,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki pokrój w plastry, natomiast boczek i wołowinę w paski. Obierz cebulę i pokrój ją w półtalarki. Następnie weź dużą patelnie, na której podgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę oraz boczek, po czym wymij na talerz. Na reszcie masła podsmaż na chrupiąco ziemniaki i dopraw je pieprzem, solą, majerankiem oraz papryką. Do tak przygotowanych ziemniakach dołącz do nich cebulę, boczek a także wołowinę i smaż wszystko razem około 5 minut. Na koniec zajmij się pomidorami, które umyj poprzekrajaj na pół i dodaj do potrawy. Całość dopraw jeszcze raz według uznania.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu