You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 2
recipe image ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Fast food
Przepis na każdy dzień
  • 800 g ziemniaków,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 nieduże pory,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 300 ml mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 stołowe łyżki startego sera żółtego,
  • 1 stołowa łyżka masła,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek obierz i umyj ziemniaki, które następnie pokrój w plasterki, to samo uczyń z porami i pieczarkami. Potem rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusz. Następnie weź żaroodporną formę, nasmaruj ją przekrojonym na pół czosnkiem, a potem masłem. Pora i ziemniaki wymieszaj z gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyłóż do formy a na wierzch ułóż pieczarki. Później wymieszaj śmietanę i mleko doprawiając solą i pieprzem. Zalej sosem zapiekankę. Na wierzch całość posyp tartym serem, a następnie w wiórkach poukładaj masło. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie około godziny, aż zapiekanka ładnie się zarumieni, a ziemniaki zmiękną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.