ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Fast food
Przepis na każdy dzień
- 800 g ziemniaków,
- 250 g pieczarek,
- 2 nieduże pory,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 300 ml mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 stołowe łyżki startego sera żółtego,
- 1 stołowa łyżka masła,
- starta gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek obierz i umyj ziemniaki, które następnie pokrój w plasterki, to samo uczyń z porami i pieczarkami. Potem rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusz. Następnie weź żaroodporną formę, nasmaruj ją przekrojonym na pół czosnkiem, a potem masłem. Pora i ziemniaki wymieszaj z gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyłóż do formy a na wierzch ułóż pieczarki. Później wymieszaj śmietanę i mleko doprawiając solą i pieprzem. Zalej sosem zapiekankę. Na wierzch całość posyp tartym serem, a następnie w wiórkach poukładaj masło. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie około godziny, aż zapiekanka ładnie się zarumieni, a ziemniaki zmiękną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu