ZAPIEKANKA Z GROSZKIEM
Składniki
- 1 puszka konserwowego groszku,
- 4 łyżki mleka,
- 4 białka,
- 3 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu lub oscypka),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki tartej bułki,
- sól,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania/kroki
Odsącz groszek z zalewy. Następnie cztery łyżki bułki skrop mlekiem i pozostaw na pół godziny, by napęczniała. Potem utrzyj żółtka z czubatą łyżką masła na krem, dodaj bułkę oraz groszek i zieleninę, dopraw do smaku. Pod koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Następnie posyp tartym serem wymieszanym z bułą tartą oraz wiórkami zimnego masła. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj około 20 minut. Podawaj z pieczywem. Możesz przygotować także wersję z mięsem. Do masy groszkowej dodaj garść drobniutko pokrojonej wędliny lub posiekane mięso.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu