You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZAPIEKANKA Z GROSZKIEM
recipe image ZAPIEKANKA Z GROSZKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
  • 1 puszka konserwowego groszku,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 białka,
  • 3 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu lub oscypka),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki tartej bułki,
  • sól,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania/kroki
Odsącz groszek z zalewy. Następnie cztery łyżki bułki skrop mlekiem i pozostaw na pół godziny, by napęczniała. Potem utrzyj żółtka z czubatą łyżką masła na krem, dodaj bułkę oraz groszek i zieleninę, dopraw do smaku. Pod koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Następnie posyp tartym serem wymieszanym z bułą tartą oraz wiórkami zimnego masła. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj około 20 minut. Podawaj z pieczywem. Możesz przygotować także wersję z mięsem. Do masy groszkowej dodaj garść drobniutko pokrojonej wędliny lub posiekane mięso.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.