ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ
Składniki
- 50 dag mrożonej fasolki szparagowej,
- 25 dag parówek,
- pół wczorajszej bagietki lub 3 kromki pieczywa tostowego,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki margaryny,
- garść startego sera żółtego np. parmezanu,
- posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, świeży majeranek),
- sól, pieprz,
- cukier,
- tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie, po czym odcedź. Parówki obierz z osłonek, wrzuć na 10 minut do wrzątku, odcedź i pokrój w plasterki. Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni w łyżce tłuszczu. Teraz wymieszaj fasolkę z grzankami oraz parówkami, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Następnie jajka ubij ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym posyp tartym serem wymieszanym z bułką tartą i wiórkami zimnej margaryny. Na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, gdy jajka się zetną. Zanim podasz obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu