You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ
recipe image ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
  • 50 dag mrożonej fasolki szparagowej,
  • 25 dag parówek,
  • pół wczorajszej bagietki lub 3 kromki pieczywa tostowego,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki margaryny,
  • garść startego sera żółtego np. parmezanu,
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, świeży majeranek),
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie, po czym odcedź. Parówki obierz z osłonek, wrzuć na 10 minut do wrzątku, odcedź i pokrój w plasterki. Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni w łyżce tłuszczu. Teraz wymieszaj fasolkę z grzankami oraz parówkami, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Następnie jajka ubij ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym posyp tartym serem wymieszanym z bułką tartą i wiórkami zimnej margaryny. Na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, gdy jajka się zetną. Zanim podasz obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.