WYŚMIENITY ŁOSOŚ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 4 ok. 180 g filety z łososia,
- 200 g śmietany,
- 200 ml wytrawnego cydru,
- 50 ml octu winnego białego,
- ćwierć l wywaru rybnego,
- 2 szalotki,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki stołowe masła,
- 1 gałązka estragonu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj i osusz filety, które następnie dopraw solą i pieprzem. Następnie obierz i pokrój w drobną kosteczkę szalotki, z estragonu poobrywaj listki i również drobno posiekaj. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż szalotkę, podlej cydrem i gotuj około 5 minut bez przykrycia, po czym dodaj śmietanę i jeszcze trochę wygotuj, na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj estragon. Na ogniu obok w rondelku rozgrzej ocet z rybnym wywarem oraz liśćmi laurowymi i włóż tam filety, które gotuj około 6 minut pod przykryciem. Po minionym czasie wyłóż łososia na talerz i polej sosem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu