WOŁOWINA W SOSIE PIWNYM PO FLAMANDZKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kg pręgi wołowej, pokrojonej w sporą kostkę
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 75 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 500 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- gałązkę tymianku
- 3 listki laurowe
- 2 butelki (0,33 l) ciemnego piwa
- 250 ml bulionu wołowego
- 2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania/kroki
Wołowinę pokroić w większą kostkę. Mąkę pszenną wymieszać z solą i pieprzem. Cebulę pokroić na kawałki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Następne wziąć naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Zdjąć mięso z patelni. Następnie zrumienić cebulę, po czym włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu