WOŁOWA PIECZEŃ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 2 kg wołowiny z udźca bez kości,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i osusz mięso. Następnie ostrym nożem ponacinaj wołowinę i w te miejsca powkładaj ząbki czosnku. Mięso natrzyj dokładnie solą, sosem sojowym, pieprzem i pozostaw na godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniż do 160 stopni i piecz 2,5 do 3 godzin, w zależności od tego jak chcesz, by mięso było upieczone. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem, który się z niego wytwarza.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu