WIŚNIOWY SERNIK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 40 mrożonych wiśni lub tyle samo świeżych, wydrylowanych wiśni lub czereśni,
- 25 dag homogenizowanego serka waniliowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Wiśnie przelej na sicie wrzącą wodą, dokładnie odsącz. Żółtka utrzyj z margaryną i serkiem na jednolitą masę. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj proszek do pieczenia i pianę, po czym delikatnie wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, wyłóż wiśnie i zalejć masą serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu