WARZYWNA ZAPIEKANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Fast food
Przepis na każdy dzień
- 1 główka białej kapusty,
- 600 g mięsa mielonego,
- 3 ziemniaki,
- 2 pory,
- 3 pietruszki,
- 3 marchewki,
- pół selera,
- ogórki kiszone,
- śmietana,
- vegeta,
- olej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na półcentymetrową kostkę, pora w plasterki, kapustę poszatkuj, a marchew, pietruszkę i selera pokrój w piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj, dopraw vegetą oraz pieprzem i dodaj trochę oliwy. Następnie do brytfanki włóż trzecią część warzyw, na nie połóż warstwę wcześniej przyprawionego mięsa, na nie znów warzywa, potem kolejną warstwę i ostatnią warstwę warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około półtorej godziny. Co pół godziny mieszaj. Gdy zapiekanka będzie już upieczona, przełóż porcjami na talerze, na wierzch połóż po 3 łyżki śmietany i ogórki pokrojone w kostkę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu