You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
WARZYWA W CIEŚCIE
recipe image WARZYWA W CIEŚCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
  • Ciasto:
  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka stołowa oleju,
  • łyżeczka zmielonego kminu,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry,
  • sól.
  • Dodatkowo:
  • 600 g warzyw: brokuły, papryka,
  • cukinia, marchew,
  • pęczek natki pietruszki,
  • litr oleju archaidowego do smażenia głębokiego.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z pół łyżeczką soli, olejem i przyprawami. Dolej ćwierć litra wody i wyrób ciasto, tak by miało konsytencję gęstęgo sosu. Następnie umyj i oczyść warzywa. Bakłażana, cebulę oraz marchew pokrój w plastry, plastry bakłażana poprzekrajaj na pół, a brokuły podziel na niewielkie różyczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, a z natki poobrywaj listki i wymieszaj je ze wszystkimi warzywami. Rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza, a następnie warzywa mocz w cieście i porcjami smaż przez około 5 minut. Po usmażeniu wyłóż na ręczniku papierowym, by ociekł tłuszcz. Przy podawaniu pierożki powinny być dość ciepłe.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.