WARZYWA W CIEŚCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- Ciasto:
- 200 g mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka stołowa oleju,
- łyżeczka zmielonego kminu,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki zmielonej kolendry,
- sól.
- Dodatkowo:
- 600 g warzyw: brokuły, papryka,
- cukinia, marchew,
- pęczek natki pietruszki,
- litr oleju archaidowego do smażenia głębokiego.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z pół łyżeczką soli, olejem i przyprawami. Dolej ćwierć litra wody i wyrób ciasto, tak by miało konsytencję gęstęgo sosu. Następnie umyj i oczyść warzywa. Bakłażana, cebulę oraz marchew pokrój w plastry, plastry bakłażana poprzekrajaj na pół, a brokuły podziel na niewielkie różyczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, a z natki poobrywaj listki i wymieszaj je ze wszystkimi warzywami. Rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza, a następnie warzywa mocz w cieście i porcjami smaż przez około 5 minut. Po usmażeniu wyłóż na ręczniku papierowym, by ociekł tłuszcz. Przy podawaniu pierożki powinny być dość ciepłe.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu