UDKA ZAJĄCA NA SŁODKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kg zajęczych udek,
- 350 g malutkich cebulek,
- 100 suszonych moreli,
- 150 g małych pieczarek,
- 2 duże łyżki pasty pomidorowej,
- 4 duże łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 duże łyżki koniaku lub metaxy,
- 1 laska cynamonu,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- liść laurowy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw zajmij się mięsem, oczyść je wycinając pozostałości skóry i tłuszczu, umyj i odstaw w misce. Przekrój cynamon na pół i dodaj go do mięsa. Następnie podlej czerwonym winem i odstaw pod przykryciem w chłodnym miejscy na maksymalnie 12 godzin, od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie morele zalej metaxą i odstaw na godzinę aby napęczniały. Mięso wyjmij z marynaty, osusz je i dopraw solą i pieprzem. W szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso ze wszystkich stron przez około 10 minut. Później obierz cebulę, czosnek i w całości dodaj do mięsa dalej smażąc. Następnie oczyść i pokrój w ćwiartki pieczarki i dodaj do rondelka, wszystko smaż jeszcze przez około 5 minut. Dodaj do mięsa marynatę wraz z cynamonem, tymiankiem i liściem laurowym, posól to wszystko i duś pod przykryciem przez około dwie godziny. W połowie duszenia dodaj morele z zalewą. Na końcu dodaj pastę pomidorową i dopraw do smaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu