TRUSKAWKI W CIEŚCIE
Składniki
- 25 dag mrożonych truskawek,
- 1 szklanka piwa,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- cukier waniliowy,
- cukier puder do posypania,
- sól,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Wsyp mąkę do garnka, po czym zmiksuj ją z jajkiem, piwem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Pozostaw na pół godziny. Następnie truskawki przelej wrzątkiem i odstaw, by się rozmroziły. Gdy owoce będą już rozmrożone zanurzaj je w cieście i smaż w głębokim tłuszczu jak pączki, przez około 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, by zarumieniły się równomiernie. Po usmażeniu wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz z frytury na metalowym cedzaku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu