TORTILLA
Składniki
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 200 ml. wody
- 2 łyżki oliwy
- 30g. masła
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw wymieszać sypkie składniki (mąkę kukurydzianą i pszenną z solą). Następnie zrobić dołek i dodać resztę składników (wodę nie w całości, tylko część). Wyrobić ciasto, jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodać resztę wody. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie podzielić na ok. 6-8 porcji i rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Smażyć lub grillować z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Aby otrzymać chipsy, które można podawać z salsą (patrz przepis na salsę) należy ciasto podzielić na mniejsze kawałki i chwile smażyć w głębokim tłuszczu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu