You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
TORTILLA
recipe image TORTILLA
Składniki
W skrócie
Trudność
Kuchnie amerykańskie
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 200 ml. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 30g. masła
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw wymieszać sypkie składniki (mąkę kukurydzianą i pszenną z solą). Następnie zrobić dołek i dodać resztę składników (wodę nie w całości, tylko część). Wyrobić ciasto, jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodać resztę wody. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie podzielić na ok. 6-8 porcji i rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Smażyć lub grillować z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Aby otrzymać chipsy, które można podawać z salsą (patrz przepis na salsę) należy ciasto podzielić na mniejsze kawałki i chwile smażyć w głębokim tłuszczu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.