TORT URODZINOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Słodkości
- 1 spód biszkoptowy (może być kupiony w sklepie gotowy)
- 15 dag białej czekolady
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 60 dag śmietany kremówki
- 20 dag śmietanki
Sposób przygotowania/kroki
Śmietanę kremówkę schłodzić, a śmietankę mocno podgrzać. Białą i gorzką czekoladę rozkruszyć. Wsypać do osobnych naczyń. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połowę wrzącej śmietanki wlać do białej czekolady, resztę do czarnej. Mieszać, aż do czasu, gdy czekolada się rozpuści, następnie przestudzić. Do prawie zimnej dodać po połowie bitej śmietany, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 30 min. Blat biszkoptowy ułożyć na paterze, wokół zrobić wysoki rant z pergaminu lub folii aluminiowej. Biszkopt posmarować odrobiną ciemnej masy, wyłożyć cała masę białą. Wierzch wyrównać łopatką lub ciepłą łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godz., by masa dobrze zastygła. Wyłożyć pozostałą ciemną masę wierzch, wygładzić. Ponownie wstawić do lodówki na 1 godz. Przed podaniem udekorować.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu