TORT TRUSKAWOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Słodkości
- Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- ½ litra śmietany 30 %
- 1 ½ łyżki żelatyny
- 2 ½ łyżki cukru pudru Masa:
- ½ kg truskawek
- 2 galaretki agrestowe
- Dodatkowo:
- 2 opakowania herbatników (20 dag)
- 1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania/kroki
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka ciągle ubijając. Wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać – delikatnie, żeby piana „nie siadła”. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec w nagrzanym piekarniku. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejące wylać na truskawki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch tortu. Następnie rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową, rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu