TORT LODOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 20 dag migdałowego ciasta lub wafli,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 l lodów waniliowych,
- 4 białka,
- 1 łyżka likieru cytrusowego.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj syrop. Łyżeczkę cukru pudru rozpuść w dwóch łyżkach wody i wymieszaj z likierem. Następnie ciasto bądź wafle podziel na prostokąty, jeden o wymiarach 15x20 cm i dwa 7x20 cm. Duży kawałek połóż na blasze, natomiast wszytkie wafle nasącz syropem. Lody wyłóż na duży prostokąt. Pozostałe prostokąty postaw pionowo, tworząc ściany tortu, lekko dociśnij i wstaw do zamrażarki na dwie godziny. Ubij na sztywno białka z 5 łyżkami cukru pudru, po czym wsyp pozostały cukier ubijając przez pół minuty. Po dwóch godzinach wyjmij tort lodowy z zamrażarki, pokryj go ubitą pianą i wstaw go do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj przez około 4 minuty, aż piana się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika tort gotowy jest do podania.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu