TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Słodkości
- 45 dag zmielonych orzechów włoskich
- 12 jajek
- 30 dag cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki brązowego rumu
- łuskane orzechy do dekoracji tortu
- masło i mąka do formy
- Masa czekoladowa:
- 12 dag masła
- 12 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki rumu
- sól
- Polewa kawowa:
- 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
- 20 dag cukru pudru
- 13 dag cukru
- 5 łyżek rumu
- połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Sposób przygotowania/kroki
Orzechy należy zmielić z połową szklanki cukru. Utrzeć żółtka z cukrem, po czym wymieszać ze śmietaną. Dodać bardzo delikatnie ubite na sztywno białka. Następnie wymieszać orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawać tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, należy je przełożyć do przygotowanej tortownicy (natłuszczonej i wysypanej mąką). Ciasto wstawić do rozgrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy masę czekoladową. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w garnku zagotować wodę, następnie włożyć miskę tak, żeby oparła się na krawedziach garnka, a dnem nie dotykała do wrzątku, zmniejszyć ogień tak by woda lekko bulgotała, do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę i mieszając poczekać aż się rozpuści). Masło utrzeć na puszystą masę, którą należy połączyć ze stopioną i przestudzoną czekoladą. Następnie dodać rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i podzielić na trzy krążki, które należy nasażczyć rumem. Pozostawić na ok. 30 minut. Tak przyotowane krążki przełożyć czekoladą. Tort wstawić na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Należy go przykryć, żeby nie przesiąkł zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce. W celu przygotowania polewy należy zagotować kawę z cukrem. Następnie należy zmniejszyć ogień i pozostawić kawę, aż nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzeć w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodać do niej rum i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowaną polewą należy od razu polać tort i szybko rozprowadzić po torcie. Tort można udekorować połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Masa kawowa albo waniliowa z drobinkami czekolady świetnie nadaje się również do przekładania nią ciasta orzechowego.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu