TOFU Z WARZYWAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 200 g tofu,
- 1 kg warzyw: czerwona papryka, por,
- świeże kiełki fasoli, kapusta pekińska,
- strąki grochu cukrowego,
- 200 g mini kolb kukurydzy,
- 1 świeża czerwona papryczka chili,
- 2 łyżki stołowe suszonych grzybów mun,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- kawałek świeżego imbiru,
- 3 szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 3 łyżki stołowego oleju archaidowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Wrzuć grzyby do miski, zalej wrzątkiem i mocz przez około 20 minut. W między czasie bulion, sherry, olej sezamowy i sos sojowy dodaj do siebie i wymieszaj. Warzywa umyj, oczyść bądź obierz. Tofu pokrój w dość dużą kostkę. paprykę i kapustę pokrój w paski, natomiast pora w krążki. Kiełki fasoli pozostaw w całości, a groch poprzekrawaj na pół. Kolbki kukurydzy poprzekrajaj wzdłuż, a grzyby po namoczeniu umyj i porwij na kawałki. Następnie zajmij się szalotkami, czosnkiem oraz imbirem, które umyj, obierz i pokrój w malutką kostkę, natomiast papryczkę chili oczyść i pokrój w krążki. Potem weź dużą patelnię, oleju archaidowego, na którym podsmaż tofu i wyjmij je. Gdy wyciągniesz tofu, na tym samym oleju podsmaż chili, czosnek, szalotkę oraz imbir, a następnie dodaj grzyby, paprykę, pora i smaż około trzech minut. Później dołącz groch, fasolę, kapustę, tofu oraz kukurydzę i smaż jeszcze około dwóch minut. Na koniec polej to wszystko płynną mieszanką przypraw i dopraw solą i pieprzem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu