SZASZŁYKI OWOCOWE
Składniki
- 20 suszonych śliwek bez pestek,
- 2 spore jabłka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 2 jajka,
- słodka śmietanka,
- mielony cynamon,
- sól,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Śliwki umyj, zalej winem, by napęczniały, a następnie odciśnij i podziel na połówki. Potem jajka utrzyj z mąką i szczyptą soli, dodając tyle śmietanki, by powstało jednolite ciasto o gęstej, płynnej konsystencji. Odstaw na 30 minut. Następnie jabłka umyj i nie obierając, pokrój w sporą kostkę. Na wykałaczki nabijaj na zmianę połówki śliwek i kostki jabłka, oprósz cynamonem i maczaj w cieście. Smaż jak pączki w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu dobrze odsącz, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu