SZASZŁYKI NA SŁODKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 60 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę,
- 4 cebule,
- 2 kwaskowate jabłka,
- 2 dojrzałe, jędrne banany,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- pieprz,
- oliwa,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mięso skrop sokiem z cytryny i natrzyj pokruszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Zawiń całość w folię spożywczą i odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie każdą cebulę przekrój na cztery części. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę, banany obnierz i pokrój w talarki, po czym wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny, by owoce nie ściemniały. Teraz na szpadki szaszłykowe nadziewaj na przemian kawałki mięsa, cebulę oraz owoce, polej oliwą i grilluj na rozgrzanym ruszcie przez kwadrans, często obracając.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu