You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
SOS SŁODKO - PIKANTNY
recipe image SOS SŁODKO - PIKANTNY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 250 g czerwonych porzeczek,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka stołowa sosu worcester,
  • 1 łyżeczka ziarna gorczycy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 stołowa łyżka portwajnu,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • sól,
  • pieprz cayenne.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj porzeczki, a następnie pozrywaj je z łodyżek. Gdy już to zrobisz rozgnieć je widelcem i posyp żelującym cukrem. Cytrusy umyj pod gorącą wodą, wyciśnij z nich sok, a ze skórek odetnij 5 centymetrowe kawałki i pokrój w cieniutkie paseczki. Ziarenka pieprzu oraz gorczycy zgnieć w moździerzu. Potem obierz szalotkę i pokrój ją w kosteczkę, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni, na maśle, po czym polej ją sokiem z cytrusów i dołącz porzeczki z cukrem. To wszystko dopraw utłuczoną gorczycą i pieprzem, portwajnem, solą, sosem worcester oraz pieprzem cayenne i gotuj tak przygotowany sos przez około 5 minut. Podawaj go na zimno na przykład ze stekiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.