SORBET CYTRYNOWY
Składniki
- 5 dużych soczystych cytryn,
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej lub gazowanego napoju o smaku cytrynowym,
- ćwierć szklanki cukru,
- 1 białko,
- kilka listków melisy,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Z jednej cytryny skrój skórkę (pozostaw ją do dekoracji) i wyciśnij sok. Z pozostałych cytryn zetnij czubki oraz ogonki tak, by z owoców można było usunąć miąższ bez uszkodzenia skórki, i żeby można je było postawić w pozycji pionowej. Po usunięciu miąższu zmiksuj go w wysokim naczyniu z wyciśniętym wcześniej sokiem, ze schłodzonym gazowanym napojem, szczyptą soli, cukrem oraz białkiem, powinna powstać puszysta piana. Tak przygotowaną pianę przełóż do miseczki i wstaw do zamrażalnika na dwie godziny, od czasu do czasu kilkakrotnie zamieszaj sorbet. Na kwadrans przed podaniem, przełóż go z zamrażalnika do lodówki, by trochę zmiękł. Masą sorbetową napełnij cytryny, przybierz wiórkami skórki cytrynowej oraz listkami melisy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu