SERNIK Z JAGODAMI
Składniki
- 50 dag czarnych jagód,
- 40 dag mąki pszennej,
- 20 dag naturalnego serka homogenizowanego,
- 10 dag cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 6 łyżek mleka,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do tortownicy,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Serek lekko odsącz na sicie z małymi otworami i ucieraj, dodając powoli połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, a następnie cukier z cukrem waniliowym, olej i mleko. Wyrób na jednolitą masę, a następnie dodaj resztę mąki i raz jeszcze wymieszaj, po czym przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Owoce oczyść z szypułek, umyj i potem osusz na sicie. Układaj ciasno na cieście. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 -40 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu