SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki
- 50 dag tłustego sera,
- 20 dag biszkoptów,
- 20 dag cukru pudru,
- 10 dag margaryny,
- 5 jajek,
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie,
- 1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru),
- 1 cukier waniliowy,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- garść posiekanych listków melisy.
Sposób przygotowania/kroki
Ser przepuść trzykrotnie przez maszynkę. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodawaj na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera oraz proszek budyniowy. Dodaj skórkę z cytryny i posiekaną melisę, po czym wymieszaj na jednolitą masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Masę serową delikatnie połącz z pianą i brzoskwiniami. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyłóż pokruszonymi biszkoptami, a na nie połóż masę serową i piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 45-60 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem bądź polej polewą czekoladową.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu