SCHAB Z MORELAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 50 dag schabu bez kości,
- 50 dag moreli,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 pęczek cebulki dymki,
- sok z niezbyt słodkiej pomarańczy lub cytryny,
- 2 łyżki margaryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania/kroki
Mięso natrzyj sokiem z pomarańczy, solą oraz pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Morele wydryluj i pokrój na ćwiartki. Cebulki pokrój na talarki. Mięso podsmaż na złoty kolor na łyżce tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulki, dodaj ćwierć porcji moreli i mięso. Jeśli trzeba, podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem do miękkości, dodaj śmietanę. Duś jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu. Miękkie mięso wyjmij i pokrój na plastry, a do sosu dodaj pozostałe morele i wymieszaj na małym ogniu. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem mięso włóż do sosu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu