SŁONE DROŻDŻOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 15 g drożdży,
- 150 g twardego sera (typu grojer),
- 300 g mąki pszennej,
- 40 g masła,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wsyp do miski razem ze szczyptą soli, rozkrusz drożdże i wlej pół szklanki wody. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto, po czym przykryj je ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, ciasto rozwałkuj na grubość kciuka i włóż do blachy. Na wierzch ciasta wyłóż pokrojony w cienkie plastry ser, posyp pieprzem, na to połóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu