SŁONE BUŁECZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 40 dag mąki,
- pół kostki margaryny,
- 15 dag sera feta lub oscypka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 dag drożdży,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- kminek,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 cebula,
- mielona słodka papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Drożdże rozrób z łyżką mleka, cukrem oraz łyżką mąki. Postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną, dodaj je do mąki razem z roztopioną margaryną, pozostałym mlekiem i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki powinny być lekko podgrzane. Kiedy ciasto podrośnie, dobrze je wyróbić i uformuj 8 do 12 jednakowej wielkości okrągłych bułeczek. Ułóż je w większych odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosły. Fetę utrzyj z łyżką śmietany, dodaj drobno posiekaną cebulę, wymieszaj, dopraw szczyptą papryki. Gdy bułeczki wyrosną, w każdej wyciśnij dołek i napełnij masą serową. Bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem i posyp kminkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. Solaczki najbardziej smakują świeżo wyjęte z piekarnika.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu