You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
SŁONE BUŁECZKI
recipe image SŁONE BUŁECZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 40 dag mąki,
  • pół kostki margaryny,
  • 15 dag sera feta lub oscypka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • kminek,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 cebula,
  • mielona słodka papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Drożdże rozrób z łyżką mleka, cukrem oraz łyżką mąki. Postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną, dodaj je do mąki razem z roztopioną margaryną, pozostałym mlekiem i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki powinny być lekko podgrzane. Kiedy ciasto podrośnie, dobrze je wyróbić i uformuj 8 do 12 jednakowej wielkości okrągłych bułeczek. Ułóż je w większych odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosły. Fetę utrzyj z łyżką śmietany, dodaj drobno posiekaną cebulę, wymieszaj, dopraw szczyptą papryki. Gdy bułeczki wyrosną, w każdej wyciśnij dołek i napełnij masą serową. Bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem i posyp kminkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. Solaczki najbardziej smakują świeżo wyjęte z piekarnika.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.