SARDYNKI Z CZOSNKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 kg świeżych, sprawionych sardynek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- oliwa do wysmarowania formy,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- sól, czarny pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj sardynki pod bieżącą wodą, a następnie oprósz je solą i zostaw na 10 minut. Potem wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i ułóż blisko siebie sardynki. Następnie obierz czosnek i pokrój w plasterki. Natkę opłucz, posiekaj i wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą zalej sardynki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj przez pół godziny. Zanim podasz na stół przybierz resztą natki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu