You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
SARDYNKI Z CZOSNKIEM
recipe image SARDYNKI Z CZOSNKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 1 kg świeżych, sprawionych sardynek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • oliwa do wysmarowania formy,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • sól, czarny pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj sardynki pod bieżącą wodą, a następnie oprósz je solą i zostaw na 10 minut. Potem wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i ułóż blisko siebie sardynki. Następnie obierz czosnek i pokrój w plasterki. Natkę opłucz, posiekaj i wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą zalej sardynki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj przez pół godziny. Zanim podasz na stół przybierz resztą natki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.