SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 600 g fasolki szparagowej zielonej,
- 50 g miąższu kokosowego świeżego,
- 2 zielone papryczki chili,
- pół łyżeczki czarnej gorczycy,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 3 łyżki stołowe posiekanej kolendry,
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego,
- 1 łyzka stołowa oleju neutralnego,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw umyj i oczyść fasolę, a następnie pokrój ją na skos w trzycentymetrowe kawałki. Papryką pokrój w cienkie paski. Miąższ z kokosa utrzyj na drobno. Następnie zagotuj litr wody, wrzuć fasolę wraz z kurkukmą i solą, gotuj około 4 minut. Następnie wylej do sita i opłucz zimną wodą. Rozgrzej na dużej patelni oba rodzaje oleju, na którym podsmaż miąższ, chili oraz gorczycę, na koniec dodaj fasolę i smaż tak około 5 minut, dodaj kolendrę, dopraw pieprzem i solą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu