SAŁATKA WIELOWARZYWNA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 20 dag papryki,
- 20 dag pomidorów,
- 10 dag zielonego groszku,
- 10 dag fasolki szparagowej,
- 10 dag kalafiora,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2/3 szklanki octu winnego,
- 2 kostki cukru,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Groszek, fasolę i kalafior podgotuj w osolonej wodzie. Kalafior podziel na malutkie różyczki, fasolkę pokrój na 3 kawałki. Następnie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w makaroniki, a pomidory w plasterki. Wszystkie jarzyny wymieszaj, polej oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę, wyjmij, połóży na szczycie dwie kostki cukru, polej octem winnym i raz jeszcze wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanymi jajkami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu