SAŁATKA PO TAJLANDZKU Z MAKARONEM I KREWETKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 100 g przezroczystego makaronu,
- 100 g niewielkich, ugotowanych oraz obranych krewetek,
- 100 g zielonego, długiego ogórka,
- 150 g mięsa posiekanego,
- 2 małe papryczki chili,
- 1 pomidor,
- 2 szalotki,
- 4 spore liście sałaty,
- 4 pędy ziela kolendry,
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego,
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego, azjatyckiego,
- 5 łyżek stołowych soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Wsyp makaron do garnka i zalej go dużą ilością wrzątku i pozostaw, aby napęczniał. Następnie weź ogórka, pomidora i szalotkę, umyj je obierz i pokrój w kostkę. Po czym zajmij się papryczką chili,którą również umyj, oczyść i drobno posiekaj. Potem podsmaż mięso na oleju tak, by powstały grudki, dodaj chili i szalotkę i duś pod przykryciem. Później odsącz makaron i potnij go na czterocentymetrowe kawałki, a następnie wymieszaj go z mięsem, krewetkami, pomidorem, ogórkiem, sosem rybnym, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. W ostatnim etapie umyj i osusz kolendrę oraz sałatę rozłóż na talerzu liście sałaty, po czym wyłóż sałatkę, oberwij z kolendry listki i udekoruj nimi sałatkę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu