RYŻOWY DESER
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 40 dag brzoskwiń,
- 20 dag ryżu (2 torebki),
- 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka masła łub margaryny,
- cynamon,
- garść płatków kukurydzianych,
- garść rodzynek,
- 2-3 łyżki brandy,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny. Następnie dokładnie odsącz i wymieszaj z łyżką masła. Owoce umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Następnie rodzynki namocz w brandy lub wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją, odciśnij. Wymieszaj z ryżem i owocami oraz serkiem. Posyp płatkami kukurydzianymi. Przed podaniem wstaw do lodówki, by się schłodził.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu