You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
RYŻOWE CIASTO
recipe image RYŻOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 30 dag ryżu (3 torebki),
  • 1 kubek homogenizowanego serka waniliowego,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • garść wiórków kokosowych namoczonych w mleku i lekko odciśniętych,
  • garść rodzynek,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj ryż na sypko w lekko osolonej wodzie, dokładnie odsącz i wymieszaj z 1 łyżką masła. Następnie rodzynki umyj i namocz w rumie. Żółtka utrzyj z serkiem waniliowym i wiórkami, a następnie połącz z ryżem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczami i skrop sokiem z cytryny, dodaj do masy ryżowej razem z rodzynkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą ryżową. Dosłodź, po czym przełóż ją do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy do zapiekania (najlepsza jest forma z tzw. kominkiem). Na wierzch posyp wiórkami zimnego tłuszczu i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około godzinę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.