RYŻOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 30 dag ryżu (3 torebki),
- 1 kubek homogenizowanego serka waniliowego,
- 2 jabłka,
- 4 jajka,
- 1 łyżka masła,
- garść wiórków kokosowych namoczonych w mleku i lekko odciśniętych,
- garść rodzynek,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj ryż na sypko w lekko osolonej wodzie, dokładnie odsącz i wymieszaj z 1 łyżką masła. Następnie rodzynki umyj i namocz w rumie. Żółtka utrzyj z serkiem waniliowym i wiórkami, a następnie połącz z ryżem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczami i skrop sokiem z cytryny, dodaj do masy ryżowej razem z rodzynkami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą ryżową. Dosłodź, po czym przełóż ją do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy do zapiekania (najlepsza jest forma z tzw. kominkiem). Na wierzch posyp wiórkami zimnego tłuszczu i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około godzinę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu