RYŻ SUSHI W ROLADKACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 10 dag ryżu na sushi,
- 4 cienkie sznycle wieprzowe,
- 8 plastrów szynki,
- 8 łyżeczek pesto bazyliowego,
- 3 dag imbiru marynowanego,
- 8 dag oliwek pokrojonych,
- 2 łyżeczki chrzanu wasabi,
- 1 łyżeczka wina ryżowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżka oleju,
- 10 łyżek sosu sojowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Ryż wypłucz w zimnej wodzie, zalej go świeżą i pozostaw na godzinę. Po tym czasie ryż odsącz i wrzuć do osolonej wrzącej wody. Gotuj przez minutę. Wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans. Następnie posiekaj imbir i wymieszaj go z winem, octem oraz solą. Sznycle ugnieć ręką, posmaruj pesto, obłóż szynką, ryżem oraz oliwkami. Zwiń je w rulon, zawiń w folię i na pół godziny wstaw do lodówki. Gdy ten czas minie zdejmij folię, zwiąż je nitką i obsmaż. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni, włóż je do piekarnika i piecz około 6 minut. Tak przygotowane roladki podawaj z chrzanem wasabi wymieszanym z sosem sojowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu